Home / Barett sapka kalap / Sapka, kalap? Hogyan válasszak sapkát, kalapot?

Sapka, kalap? Hogyan válasszak sapkát, kalapot?

Milyen sapka, kalap illik az arcformámhoz?

A sapka, kalap igen személyiségfüggő találmány. Jelentősen megváltoztatja viselője megjelenését: feldobhatja, ugyanakkor tönkre is teheti az összképet.
Elsődleges, hogy a sapka, kalap mindig harmonizáljon öltözékünkkel.

A sapka, kalap fazonjának megválasztásánál figyelembe kell venni az arcvonásaink jellegzetességeit is! Ha vonásaink lágyak és finomak, válasszunk inkább finomabb alapanyagokat, és a lekerekített formákat részesítsük előnyben. Amennyiben vonásaink határozottak, keményebbek viseljünk egyenes fazonú, laposabb tetejű kalapokat.
A hosszúkás arcú embernek minden jól áll, a pici kalaptól a hatalmasig. De a túl hosszúkás archoz ne válasszunk magas kalapot, mert az tovább nyújtaná az arcot, inkább alacsonyabb, kerek karimájú kalap mellett döntsünk.
Ha túl széles a fejformánk, nem célszerű a homlokba húzni a kalapot, inkább viseljük hátravetve, hogy ezzel is hosszítsuk és vékonyítsuk az arcunk összhatását.
Ha arcformánk túl kerek olyan sapkára, kalapra van szükségünk, amely szélesebb, mint az arcformánk, hogy ezzel optikailag is vékonyítsuk a vonalaink kerekségét. Ajánlott valamilyen díszítés a sapkán, kalapon, hogy a figyelmet és tekintetet odavonzza.
Az ovális arcú hölgyeknek a vékonyabb, fejbe húzható sapka, kalap modellek állnak jól. Persze a mélyen behúzott kalaphoz az sem árt, ha a hölgy álla is ovális.
A kerekebb állúaknak a lapos tetejű kalap az előnyös, olyan, ami nem takarja az arcot, így az hosszabbnak tűnik. A szögletesebb arcúaknak célszerű kerekebb fejrészű kalapot választani, mert ez meglágyítja az arcvonásokat.
Ha arcunk túl szögletes viseljük a sapkánkat, kalapunkat ferdén, aszimmetrikusan, így elvonhatjuk a figyelmet a kiugró, szögletes arccsontunkról.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a sapka, kalap vásárlásnál?

Még a testmagasságunkat is figyelembe kell venni a sapka, kalap választásnál.
Alapszabály még, hogy egy nagyon magas nőnek nem lehet egy pici kalapot vagy sapkát a fejére tenni. Az alacsony testalkatnak pedig nem való a nagy karimájú kalap.
Ne feledjük, saját egyéniségünket egyedül mi ismerjük. Mert lehet, hogy remekül mutat egy modellen egy extrém kiskalap, vagy sapka, ha mi nem tudjuk viselni, tönkreteszi megjelenésünket. Ugyanígy járhatunk a túl trendi darabokkal is. Ha viszont a ruhatárunknak, ízlésünknek, személyiségünknek megfelelő sapkát, kalapot találunk, koronája lesz öltözékünknek.

Egyéb fontos tudnivalók a sapkáról, kalapról…

Vannak sapkák, kalapok, amik szinte minden arcformához tökéletesen illenek. Ezek főleg kerek vagy egyenes tetejűek, alacsony fejrésszel.

Nagyon fontos, hogy a kalapot mindig sikkesen hordjuk.

Hajviseletünk szintén befolyásolja a sapka, kalap kiválasztását: elegáns és alkalmi kalapokhoz hajunkat, még ha hosszú is, mindig tűzzük fel. Amennyiben kötött vagy szalmakalapot veszünk fel, tökéletesen jól mutat alatta a hosszú haj.

A sapka, kalap méreteit mindig viszonyítsuk testünk arányaihoz. Ha alacsonyabbak vagyunk, válasszunk kisebb karimájú fazont, ha magasak vagyunk, hordjunk bátran nagyobb karimájú kalapot.

A megfelelően hordott sapka, kalap javítja a testtartást, és viselőjének kellő eleganciát kölcsönöz, valamint a hiedelmekkel ellentétben nem alacsonyít, hanem növeli a termetet és az önbizalmat is.

Ami a legfontosabb, hogy mindig gondosan ügyeljünk arra, hogy a sapka, kalap, amit választunk és viselünk, mindig erősítse és soha ne rontsa megjelenésünket.