Home / Barett sapka kalap / 6 tipp a kalap tisztításhoz

6 tipp a kalap tisztításhoz

kalap tisztítás

Íme 6 tipp kalapod tisztán tartásához:

Tipp 1
Ha elzsírosodott, elszennyeződött a kalapod belül, szórd be kukoricakeményítővel vagy hintőporral. Várj több órát, hogy a por/púder magába szívja a szennyeződést, majd keféld ki egy puha kalap vagy ruhakefével. Ezzel a módszerrel a sminkfoltot is hatékonyan eltávolíthatod kalapod/sapkád belsejéből.

Tipp 2
Ha a kalapod nagyon piszkos, poros, szalmiákszesz és víz azonos arányú keverékével enyhén nedvesítsd be, majd puha kefével, óvatosan keféld ki. Ezután száraz flanelruha közé helyezve szárítsd meg. De vigyázz! A vizes mosással mindig legyél elővigyázatos, mert a kalap könnyen deformálódik.

Tipp 3
A kalapot minden használat után keféld át puha kefével. A tisztítást felülről lefelé, a fejtetőtől a karima felé haladva végezd. Ha a kalap nem foltos és zsíros, nincs szükség vizes vagy vegyszeres kezelésre, elegendő ez a portalanítás.

Tipp 4
Nem lesz zsíros a kalapod belseje, ha a bőrcsík alá szalvétát vagy itatóspapírt teszel. Persze ezt időnként cserélned kell, hisz könnyen koszolódik, zsírosodik.

Tipp 5
Ha a kalapod erősen átázott, rázd le róla az esőt, amit még tudsz és tedd szoba hőmérsékletre megszáradni, de vigyázz, sose tedd közvetlenül a radiátor mellé, mert könnyen deformálódik, a nagyon melegtől össze is mehet a kalap. Szekrénybe se tedd el, amíg vizes, mindig várd meg míg megszárad. Tedd kalapformára, vagy ha az nincs, egy olyan edényre, amire ráfér a kalap. Ezen szebben szárad és elkerülheted, hogy a kalap karimája vagy teteje deformálódjon.

Tipp 6
A fehér vagy világos színű filcből készült kalapot legjobb egy saját magad elkészített, különleges keverékkel tisztítanod, ami a következők egyvelegéből áll:
– 10 dkg cinkoxid
– 10 dkg talkum
– 1 dl benzin
Ezzel a tisztítószerrel kell tisztára dörzsölni a kalapod. Száradás után mindig verd ki belőle a poros tisztítószert!