Home / Barett sapka kalap / A panama kalap…

A panama kalap…

panama kalap

Hogyan és hol is készül a panama kalap?

Panamában főleg a nők és a gyerekek fonták és fonják napjainkban is a panama kalapot. Férfiak is foglalkoznak kalapfonással, de ebben mégis ügyesebbek a nők. Már gyermekkorukban megtanulják a nők a kalapfonást és idővel nagy ügyességre tesznek szert ebben a mesterségben, mert jó keresethez juttatja őket.
Vannak olyan nagyvállalkozók is, akik kalapfonó-gyárban száz meg száz munkásnőt alkalmaznak és ezerszámra szállítják a kalapokat a világ minden részébe.
A pálmalevelekből készített panamakalap egyébként nem Panamából, hanem Ecuadorból származik. A legenda szerint a Panama-csatorna építésénél kapta a nevét, mikor az ecuadori kereskedők a Csatornánál dolgozó munkásoknak adták el őket, akik ezzel védték a fejüket és nyakukat a tűző Napsütéstől.
A panama-kalapot az úgynevezett Carludovica-növényből készítik. Ez az amerikai növény nedves, árnyékos helyeken nő, alacsony, száratlan, pálmaszerű bokorlevele 1.25 méternyinél szélesebb, és 3-4 méternyi hosszú a szára. Ebből a növényből készül a panama-kalap. A növény szárát széthasogatják és azután ennek a vékony szalag formájú részeiből fonják meg a kalapot. Előbb a tetejét készítik el, majd szép lassan, óvatosan a többi részét, mert folyton vigyázni kell arra, hogy a szálak finoman simuljanak egymáshoz. A szálak vékonyságától és a fonás finomságától függ a munka értéke. A klasszikus fejfedő minősége többek közt az anyag színétől és a fejet borító rész formájától függ.

Újra hódit a panama kalap…

Az egyre melegedő időjárásnak köszönhetően az angol üzletekben mind nagyobb kereslet mutatkozik a legendás panamakalap iránt, karimával és szalaggal.

A különböző fejfedők és kalapok amúgy is divatba jöttek manapság az angol férfiak körében. A popsztár Craig David, például újra divatba hozta a gyapjúsapkát és a szórakoztató iparban, meg a golfpályákon egyre gyakrabban látni baseball sapkát viselő férfiakat is.

Egykoron olyanok viselték a panama kalapot, mint Sir Winston Churcill, Al Capone vagy Ernest Hemingway.
A férfiak körében vászonnadrággal, vagy fehér öltönnyel hódít igazán a világ minden tájékán panama kalap, hiszen a régmúltat idézi, s valahol valljuk be őszintén kicsit „gengszterkülsőt” kölcsönöz a pasiknak, erősítve ezzel a férfias erőt és kisugárzást.