Göttmann Original Panama kalap kék-barna szalagos

45000 Ft

Göttmann 100% original Panama kalap natúr színben, navy kék-barna szalaggal díszítve.

  • Traveller fazon, egyenes karimával.
  • Belül a horpasz részen szilikonnal erősített
  • Anyaga: 100% toquilla pálma szalma
  • Származás: kézzel készül Ecuadorban , majd befejezés (szalagozás, szegés) Németországban

 

Leírás

Göttmann 100% eredeti Panama kalap kék-barna szalagos

Teljes cikk itt

Hogyan és hol is készül a panama kalap?

Ecuadorban főleg a nők fonták és fonják napjainkban is a panama kalapot. Férfiak is foglalkoznak kalapfonással, de ebben mégis ügyesebbek a nők. Már gyermekkorukban megtanulják a nők a kalapfonást és idővel nagy ügyességre tesznek szert ebben a mesterségben, mert jó keresethez juttatja őket.

A pálmalevelekből készített panamakalap egyébként nem Panamából, hanem Ecuadorból származik.  A legenda szerint a Panama-csatorna építésénél kapta a nevét, mikor az ecuadori kereskedők a Csatornánál dolgozó munkásoknak adták el őket, akik ezzel védték a fejüket és nyakukat a tűző Napsütéstől.

A panama-kalapot az úgynevezett Carludovica-növényből készítik. Ez az amerikai növény nedves, árnyékos helyeken nő, alacsony, szártalan, pálmaszerű bokorlevele 1.25 méternyinél szélesebb, és 3-4 méternyi hosszú a szára. Ebből a növényből készül a panama-kalap. A növény szárát széthasogatják és azután ennek a vékony szalag formájú részeiből fonják meg a kalapot. Előbb a tetejét készítik el, majd szép lassan, óvatosan a többi részét, mert folyton vigyázni kell arra, hogy a szálak finoman simuljanak egymáshoz. A szálak vékonyságától és a fonás finomságától függ a munka értéke. A klasszikus fejfedő minősége többek közt az anyag színétől és a fejet borító rész formájától függ.

Újra hódít a panama kalap…

Az egyre melegedő időjárásnak köszönhetően az angol üzletekben mind nagyobb kereslet mutatkozik a legendás panamakalap iránt, karimával és szalaggal.

Egykoron olyanok viselték a panama kalapot, mint Sir Winston Churchill, Al Capone vagy Ernest Hemingway.

A férfiak körében vászonnadrággal, vagy fehér öltönnyel hódít igazán a világ minden táján panama kalap, hiszen a régmúltat idézi, s valahol valljuk be őszintén kicsit „gengszterkülsőt” kölcsönöz a pasiknak, erősítve ezzel a férfias erőt és kisugárzást. De napjainkban már lazább viselettel is szívesen viselik, rövid nadrággal és pólóval akár. Bármilyen öltözethez a  legideálisabb védelem a tűző Nap ellen, ha kalapról van szó.

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj érkező újdonságainkról és kihagyhatatlan akcióinkról…

Adatvédelmi tájékoztató

További információk

Méret

55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63