• mayser panama kalap
  • mayser panama kalap

Mayser Panama kalap

0 out of 5

59.990 Ft

Törlés
Sapka, kalap méretsegédlet

Mayser Panama kalap

Hogyan és hol is készül a panama kalap?

Panamában főleg a nők fonták és fonják napjainkban is a panama kalapot. Férfiak is foglalkoznak kalapfonással, de ebben mégis ügyesebbek a nők. Már gyermekkorukban megtanulják a nők a kalapfonást és idővel nagy ügyességre tesznek szert ebben a mesterségben, mert jó keresethez juttatja őket.
Vannak olyan nagyvállalkozók is, akik kalapfonó-gyárban száz meg száz mestert alkalmaznak és ezerszámra szállítják a kalapokat a világ minden részébe.
A pálmalevelekből készített panamakalap egyébként nem Panamából, hanem Ecuadorból származik. A legenda szerint a Panama-csatorna építésénél kapta a nevét, mikor az ecuadori kereskedők a Csatornánál dolgozó munkásoknak adták el őket, akik ezzel védték a fejüket és nyakukat a tűző Napsütéstől.
A panama-kalapot az úgynevezett Carludovica-növényből készítik. Ez az amerikai növény nedves, árnyékos helyeken nő, alacsony, száratlan, pálmaszerű bokorlevele 1.25 méternyinél szélesebb, és 3-4 méternyi hosszú a szára. A növény szárát széthasogatják és azután ennek a vékony szalag formájú részeiből fonják meg a kalapot. Előbb a tetejét készítik el, majd szép lassan, óvatosan a többi részét, mert folyton vigyázni kell arra, hogy a szálak finoman simuljanak egymáshoz. A szálak vékonyságától és a fonás finomságától függ a munka értéke. A klasszikus fejfedő minősége többek közt az anyag színétől és a fejet borító rész formájától függ. Van olyan kalap amit hónapokon keresztül készít egy kalapfonó, de a legegyszerűbb változatú, fonású kalap is több nap alatt készül el. Minden egyes kalapban rengeteg munka van. A kézimunka után következik a kalap befejezése: szegés, szalagozás, pántozás, címkézés. Sok idő és hosszú út áll minden egyes panama kalap mögött, mely hozzánk érkezik. Ettől olyan értékesek és szépek ezek a fejfedő csodák.

Újra hódit a panama kalap…

Az egyre melegedő időjárásnak köszönhetően az üzletekben mind nagyobb kereslet mutatkozik a legendás panamakalap iránt.

A különböző fejfedők és kalapok amúgy is divatba jöttek manapság a férfiak körében. Brad Pitt, Craig David, Madonna és sok más popsztár újra divatba hozták a gyapjúsapkát és a kalapokat is. A golf pályán, vízpartokon, de már a városokban is egyre több fejfedő látható az embereken.

Egykoron olyanok viselték a panama kalapot, mint Sir Winston Churcill, Al Capone vagy Ernest Hemingway.
A férfiak körében vászonnadrággal, vagy fehér öltönnyel hódít igazán a világ minden tájékán a panama kalap, hiszen a régmúltat idézi, s valahol valljuk be őszintén kicsit „gengszter-külsőt” kölcsönöz a pasiknak, erősítve ezzel a férfias erőt és kisugárzást.