Home / Barett sapka kalap / Sapka-kalap, a divat kiegészítői

Sapka-kalap, a divat kiegészítői

Egy kis történelem
A sapka, kalap évszázadok óta véd az időjárás viszontagságaitól, évszakoktól teljesen függetlenül, bármikor hordható – nyáron védi fejünket a napsütéstől, hőgutától, UV sugárzástól télen a hidegtől óvja hajhagymáinkat, hogy ki ne fázzanak.

A sapka, kalap divat érdekes utat járt be napjainkig: régen pusztán az időjárás viszontagságaitól védte viselőjét. Így született a fátyol, turbán, a vietnámi kalap, de még az indiánok tolldísze is. Az arany hajrecék, gyöngyös főkötők és párták, hímzett hajzsákok, kapucnik, csuklyák, cilinderek és valahol a parókák is eredetileg az emberi fej védelmére készültek.

Ha azt hisszük, hogy a kalapot nagyon régóta viseljük, meglepődünk, hiszen a XVIII/XIX. század fejfedői is sokszor valamiféle átmenetek voltak a siltes sapka és fejkötő között. A kalap-divat elsősorban az emelkedettebb társadalmi rétegekre lett jellemző, mert a dolgozó rétegek megelégedtek valamiféle fejkendővel. Nekik a lényeg csupán az volt, hogy “hajadon” főve csak hajadon járt, az asszonyok pedig fedett fővel…

A kalap, mint kiegészítő…

“Mindenkinek van feje, ami magában hordozza a kalap viselésének lehetőségét.”

Persze a sapkának, kalapnak nem csupán védő funkciója volt, van, és lesz, hanem díszíti, szépíti viselőjét, „elvarázsolja a női arcot, igézővé teszi a pillantást”.

Mivel a sapka, kalap tulajdonképpen egy kiegészítő, ezért alkalmazkodnia kell a felsőruházatunkhoz. A tökéletes megjelenésünk érdekében figyelnünk kell, hogy a sapkánk, kalapunk harmóniában legyen a kabátunk, a kendőnk, a sálunk, a lábbelink, a táskánk, de még a kesztyűnk stílusával, színével és anyagával is!

Sokféle agyagú, stílusú és színű sapkát, kalapot vásárolhatunk magunknak. A szafari stílusú kalap például jól illik egy kiránduláshoz, túrához. A szines szalagos szalma kalap tökéletes a strandoláshoz. A hagyományos vászon kalap szinte minden ruhatárban jól megállja a helyét.

Az alkalmi női kalapok formája és fazonja is igen változatos. Van széles karimájú, keskeny-, hullámos-, illetve felhajtott karimájú is. A széles kalapkarima jellemzően a magas hölgyeknek áll jól, míg a felhajtott karimájú szinte mindenkinek, hajformától és testalkattól függetlenül.

Ha nappali kosztümhöz szeretnénk kalapot venni, válasszunk kis karimás gyapjút.
Alkalmibb összejövetelekre nagyobb karimájú kalap is lehet, azonban alacsony hölgyek ügyeljenek arra, nehogy összenyomja őket optikailag.

Nincs olyan ember, akinek nem áll jól a sapka, kalap, csak meg kell találni az igazit!
Szeress bele, hord büszkén!

7 tipp, amit ne tegyünk a kalapunkkal

Tipp 1
Soha ne hordjunk sísapkát elegáns, hosszú kabáthoz.

Tipp 2
Farmerhez csak sportos stílusú kalapot hordjunk.

Tipp 3
Soha ne vegyünk túl kicsi kalapot, nem mutat jól ha a kalap csak a fejünk búbján van.

Tipp 4
Soha ne viseljünk béleletlen bőrsapkát, bőrkalapot, mert ezek alatt jobban megülnek a gombák a fejbőrön.

Tipp 5
Vegyük le a sapkát zárt térben, ugyanis alatta könnyen bepállik a fejbőrünk.

Tipp 6
Illetlenség színházban, operában, templomban, múzeumban vagy munkahelyen sapkát, kalapot viselni.

Tipp 7
Ne üljünk rá sapkánkra, kalapunkra, ne gyömöszöljük szatyorba, hisz a sapka, kalap deformálódhat.